Zainspirowałam się przepisem ze strony www.smakoterapia.blogspot.com i zrobiłam przepyszne domowe batoniki, bez cukru i bez glutenu. Tylko 4 składniki! Smakują świetnie, jak krówki z wafelkami. Moje córki są zachwycone smakiem a ja tym że mogę in dać na podwieczorek coś pysznego i zdrowego.
Polecam!
Składniki ( całość 855 kcal):
- 150g daktyli bez pestek - około 415 kcal
- 3 łyżki syropu daktylowego - około 90 kcal
- 40g chrupek ryżowych - około 120 kcal
- 40g migdałów w płatkach - około 230 kcal
Daktyle zmielić na gładką masę, ja użyłam malaksera, trwało to około 5 minut.
Dodać resztę składników i utworzyć zwartą kulę.
Rozpłaszczyć na pergaminie na prostokąt grubości około 1 cm.
Pokroić na batony.
Mi z podanego przepisu wyszło 10 szt.
1 baton ma około 85 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz