Etykiety

poniedziałek, 9 marca 2015

Domowa "kostka rosołowa" drobiowo-wołowa



1 kopiasta łyżeczka odpowiada 1 kupnej kostce rosołowej ( około 30 kcal)

Jak widać u mnie ta "kostka rosołowa" nazywa się "pastą rosołową", ale chyba każdy wie o co chodzi.
Domowa jest o niebo lepsza od kupnej bo zdrowsza, smaczniejsza i tańsza.
Można używać do zup i sosów, nadaje daniom naprawdę świetny bogaty smak.
W brew pozorom całkiem prosta do wykonania.
Przechowywana w słoiku w lodówce wytrzyma 3 miesiące, pasta jest bardzo słona i dzięki temu nie łatwo się nie popsuje.
Przepis lekko przerobiłam, pochodzi ze strony: www.chillibite.pl.


Składniki:

  • 350g pręgi wołowej
  • 350g mięsa z uda kurczaka (bez kości i skóry)
  • 200g marchewki
  • 100g selera
  • 100g korzenia pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100g cebuli
  • 250g soli
  • 150g wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu zmielonego
  • 2 liście laurowe roztarte w moździerzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego roztarte w moździerzu

Mięso zmiel jak najdrobniej w malakserze lub w maszynce do mielenia.
Cebulę upraż na suchej patelni, mocno rozdrobnij w malakserze wraz z resztą warzyw. 
Mięso, warzywa, przyprawy, sól i wodę umieść w garnku z grubym dnem. 
Zagotuj, od tej chwili mieszaj często i gotuj około 45 minut, pasta powinna być bardzo gęsta.
Pod koniec gotowania zmiksuj pastę blenderem. 
Przełóż do słoika i po ostudzeniu przechowuj w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz