Etykiety

niedziela, 8 marca 2015

Pasztet z cukinii wegański



Porcja ( 1/10 całości) ma około 120 kcal

Mój ulubiony wegański pasztet z cukinii. Zwarty, dobrze się kroi, nie rozpada się.
Świetny na zimno do kanapki jak i na ciepło jako danie obiadowe. Najlepszy jest z sosem chrzanowym.
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga www.wegetarianka.blox.pl
Polecam.

Składniki ( całość około 1200 kcal): 
  • 1 kg cukinii zielonej
  • 2 średnie marchewki
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • curry, sól, pieprz, czosnek 
Na oleju zeszklić cebulę, dodać curry, starte na tarce warzywa, przesmażyć około 10 minut odparowując sok. Doprawić, zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać płatki i kaszę wymieszać. 
Przełożyć do formy i zapiekać w 170 stopniach około godziny. 

1 komentarz: