Porcja ( 1/10 całości) ma około 120 kcal
Mój ulubiony wegański pasztet z cukinii. Zwarty, dobrze się kroi, nie rozpada się.
Świetny na zimno do kanapki jak i na ciepło jako danie obiadowe. Najlepszy jest z sosem chrzanowym.
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga www.wegetarianka.blox.pl
Polecam.
Składniki ( całość około 1200 kcal):
- 1 kg cukinii zielonej
- 2 średnie marchewki
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- curry, sól, pieprz, czosnek
Na oleju zeszklić cebulę, dodać curry, starte na tarce warzywa, przesmażyć około 10 minut odparowując sok. Doprawić, zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać płatki i kaszę wymieszać.
Przełożyć do formy i zapiekać w 170 stopniach około godziny.
świetny pasztet!
OdpowiedzUsuń